Wat is Hypnotherapie?
Hypnotherapie is een vorm van therapie waarbij hypnose wordt gebruikt om toegang te krijgen tot het onderbewustzijn, met als doel gedragsveranderingen, emotionele verwerking of het oplossen van problemen te bevorderen. Het combineert hypnose met therapeutische technieken om mensen te helpen bij het overwinnen van bepaalde uitdagingen, zoals angst, stress, verslavingen, fobieën of trauma’s.
Tijdens een hypnotherapiesessie breng ik je in een staat van diepe ontspanning. In deze staat is het onderbewustzijn meer toegankelijk, waardoor suggesties of nieuwe inzichten gemakkelijker kunnen worden opgenomen. Je blijft je ten alle tijde bewust van je omgeving en je houdt controle over je handelen.
Wat is Hypnotherapie niet?
Hypnotherapie is niet hetzelfde als wat je in shows ziet, waar mensen ogenschijnlijk hun vrije wil verliezen en rare dingen doen. Tijdens hypnotherapie behoud je altijd controle over jezelf en kun je de sessie op elk moment beëindigen. Het is een samenwerking tussen jou en mij en dus geen eenrichtingsverkeer.
Hypnotherapie is geen magische oplossing die problemen in één sessie kan laten verdwijnen. Het is een proces dat tijd, inzet en vaak meerdere sessies vereist. Het werkt ook niet voor iedereen op dezelfde manier.
Hypnotherapie is geen vervanging voor medische of psychiatrische behandeling. Het kan wel een aanvulling zijn op andere therapieën, maar het is geen alternatief voor bijvoorbeeld medicatie of operaties bij ernstige medische aandoeningen.
Ondanks wat de term “hypnose” suggereert, ben je niet in slaap of bewusteloos tijdens hypnotherapie. Je bent in een staat van diepe ontspanning, maar je bent nog steeds alert en bewust van je omgeving.
Hypnotherapie is niet bedoeld om herinneringen uit te wissen of te veranderen. Het kan wel helpen om trauma’s of negatieve ervaringen op een andere manier te interpreteren, maar het verwijdert geen herinneringen.
Hypnotherapie is geen garantie op succes. De effectiviteit hangt af van factoren zoals de relatie tussen de therapeut en de cliënt, de bereidheid van de cliënt om mee te werken en de aard van het probleem.
Ik zal je nooit manipuleren om dingen te doen die tegen je waarden of wil ingaan. Het doel is altijd om je te helpen, niet om je te controleren. Dat gaat ook niet zomaar, want je behoud je vrije wil.
Waar kun je het voor gebruiken?
Hypnotherapie kan voor verschillende doeleinden ingezet worden:
Bij angst en stress: Het verminderen van angstgevoelens of het aanleren van ontspanningstechnieken.
Bij verslavingen: Het doorbreken van ongezonde gewoonten, zoals roken of overmatig eten.
Bij fobieën: Het verminderen van irrationele angsten, zoals hoogtevrees of spinnenangst.
Bij traumaverwerking: Het verwerken van emotionele pijn of traumatische ervaringen.
Bij pijnreductie: Het verminderen van chronische pijn of pijn tijdens medische procedures.
Voor het vergroten van zelfvertrouwen: Het versterken van positieve overtuigingen en doelen.
Werkt hypnose altijd?
Nee, hypnose werkt niet altijd voor iedereen. De effectiviteit van hypnose hangt af van verschillende factoren, en het is geen garantie op succes. Hier zijn enkele redenen waarom hypnose niet altijd werkt:
- Niet iedereen reageert even goed op hypnose. Sommige mensen zijn van nature meer ontvankelijk voor hypnose en anderen minder. Dit heeft te maken met persoonlijke eigenschappen, zoals de mate waarin iemand zich kan ontspannen en zich kan concentreren. Zo’n 10% van de mensen is niet te hypnotiseren.
- Hypnose vereist medewerking en openheid van de cliënt. Als iemand sceptisch is of zich verzet tegen het proces, kan dit de effectiviteit verminderen. Motivatie om te veranderen speelt een grote rol.
- Als iemand onrealistische verwachtingen heeft of niet vertrouwt op de therapeut, kan dit het resultaat beïnvloeden. Een goede therapeut-cliëntrelatie is essentieel voor succes.
- Hypnose werkt beter voor sommige problemen dan voor andere. Bijvoorbeeld, het is vaak effectief bij angst, stress, fobieën of pijnmanagement, maar is minder geschikt zijn voor complexe psychiatrische aandoeningen zoals schizofrenie of ernstige depressie.
- Hypnose is geen quick fix. Het kan tijd en meerdere sessies kosten om resultaten te zien. Als iemand verwacht dat één sessie alles oplost, kan dit tot teleurstelling leiden.
Welke klachten kun je na de hypnose ervaren?
1. Vermoeidheid
Hypnose brengt je in een diepe staat van ontspanning, wat na de sessie een gevoel van vermoeidheid kan veroorzaken. Dit is normaal en vergelijkbaar met het gevoel na een diepe meditatie of ontspanningsoefening.
2. Duizeligheid of licht gevoel in het hoofd
Sommige mensen kunnen zich na de sessie wat duizelig of licht in het hoofd voelen, vooral als ze snel opstaan uit een ontspannen positie. Dit is meestal tijdelijk en verdwijnt snel.
3. Emotionele ontlading
Hypnose kan onderdrukte emoties naar de oppervlakte brengen. Sommige mensen voelen zich na de sessie emotioneel, verdrietig, boos of overweldigd. Dit is vaak een teken dat er emotionele verwerking plaatsvindt.
4. Hoofdpijn
In zeldzame gevallen kunnen mensen na een hypnotherapiesessie last krijgen van milde hoofdpijn. Dit kan komen door de diepe ontspanning of door het loslaten van spanning. Het kan ook komen doordat je te snel uit hypnose bent gekomen. Dit is op te lossen door weer even snel in hypnose te gaan en er wat langzamer uit te komen.
5. Versterkte emoties of herinneringen
Hypnose kan herinneringen of emoties naar boven halen die tijdelijk intenser aanvoelen. Dit kan even overweldigend zijn, maar het is vaak een onderdeel van het verwerkingsproces.
7. Lichamelijke sensaties
Sommige mensen ervaren tijdelijke lichamelijke sensaties, zoals tintelingen, zwaarte of lichtheid in het lichaam. Dit is normaal en verdwijnt meestal snel.
Het Herxheimer effect
Ongemak door genezing komt bij ongeveer één op de tien mensen voor. Dat is niet alleen het geval na een hypnosesessie. Het is een bekend fenomeen in de geneeskunde, dat ook wel een ‘Herxheimer-reactie’ wordt genoemd. Het is een genezingsreactie, dat wil zeggen, een teken dat je daadwerkelijk aan de beterende hand bent en dat lichamelijke afvalstoffen en negatieve emoties een uitweg uit het lichaam zoeken.
Als je wel eens een ontgiftingskuur hebt gevolgd, zul je de verschijnselen wel herkennen. De klachten worden eerst erger en daarna wordt het pas beter. Er moet eerst wat rommel opgeruimd worden. Veel water drinken helpt het lichaam om de afvalstoffen sneller af te voeren. Ontspanning en afleiding zoeken helpt de geest om juist de negatieve emoties sneller af te voeren.
Ben je nieuwsgierig geworden en wil je ervaren wat hypnose voor jou kan betekenen?
Bij het toepassen van hypnose zijn er minimaal twee sessies nodig. De eerste sessie is een intake, waarin we kennismaken en ik je uitleg hoe hypnose werkt. Verder maak je kennis met hypnose door een stress verlagende hypnose te ondergaan.
Tijdens de tweede sessie gaan we daadwerkelijk aan de slag met het probleem waar je mee zit. De kosten bedragen €127 per sessie.
Neem vandaag nog contact met me op om een afspraak te maken en ontdek hoe hypnose jou kan helpen om positieve veranderingen in je leven te brengen. Ik kijk ernaar uit om je te begeleiden op deze bijzondere reis!
